Huonosti laadittu rasismiselvitys on verorahojen tuhlausta

Tietyistä kehitysmaista tulevat maajanmuuttajat kohtaavat yleisesti sopeutumisongelmia kaikissa läntisen Euroopan maissa. Sopeutumattomuus uuteen asuinmaahan näkyy mm. työllisyystilastoissa ja ongelma onkin tunnustettu laajasti ainakin työllistymisen osalta poliittisenkentän eri laidoilla.

Maahanmuuttajien kotoutumista ja integroitumista on pyritty ratkaisemaan erilaisilla toimenpiteillä, joiden laatu riippuu tietysti siitä mikä koetaan kotoutumisongelmien alkusyyksi. Jotta maahanmuuttajien Suomeen sopeuttamiseen käytetyt rahat eivät menisi hukkaan, tulisi sopeuttamistoimien suunnittelussa olla käytettävissä luotettavaa tietoa syistä joista sopeutumattomuus johtuu.

Suvaitsevaisto syyttää usein sopeutumattomuudesta kantaväestön harjoittamaa syrjintää ja he haluavatkin usein käyttää taloudellisia resursseja kampanjoihin joilla pyritään muuttamaan kantaväestön asenteita. Ainakin toisinaan puheet kantaväestön rasismista (jolla sopeutumisongelmia perustellaan) perustuvat todella heppoiseen näyttöön.

Jokin aikaa sitten valtamedia rummutti varsin laajasti ”tutkimusta”, jonka mukaan afrikkalaistaustaiset kohtaavat Suomessa todella yleisesti rasismia. Esimerkiksi YLE julkaisi aiheesta uutisen jonka mukaan:
” Yhdenvertaisuusvaltuutetun tuore selvitys(siirryt toiseen palveluun) osoittaa, että neljä viidestä afrikkalaistaustaisesta on kokenut Suomessa syrjintää ihonvärinsä takia.”
” https://yle.fi/uutiset/3-11391170 ”
Ylen uutisessa herättää ihmetystä miten selvitykseen on voinut vastata laaja joukko nettitrolleja? Luulisi että noin laajasti uutisoitiin tutkimukseen olisi valittu vastaajat satunnaisotannan tai jonkun muun tilastotieteellisesti järkevän menetelmän avulla ja että vastaajien afrikkalaistausta olisi pyritty varmistamaan jotenkin.

Niin ei kuitenkaan tehty. Uutisten pohjana olleen selvityksen raportissa kerrotaan että tulokset kerättiin anonyymilla nettikyselyllä, josta sitten karsittiin vastauksia joiden arveltiin olleen trollausta. Tietenkään loppujenkaan vastausten suhteen ei ole takeita että ne kaikki olisivat todellisuudessa henkilöiltä joilla on jotain sukujuuria Afrikassa. Koska vastauksia ei kerätty tilastotieteellisiä menetelmiä käyttäen selvityksestä ei voi päätellä mitään rasismin yleisyydestä. Se myönnetään myös selvityksen raportissa, joka löytyy alapuolen linkin takaa Pdf-muodossa. Silti sekä Ylen että jopa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston tekemästä jutussa esitetään väitteitä rasismin yleisyydestä.
”https://syrjinta.fi/-/yhdenvertaisuusvaltuutetun-selvitys-afrikkalaistaustaisille-suomalaisille-rasismi-ja-syrjinta-ovat-arkipaivaa ”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *